Brittiska mullvadar

 brittiska mullvadar

Mullvadar (Talpa europaea) tillhör däggdjursfamiljen Talpidae. Mullvadar är mycket vanliga i hela Storbritannien, men de ses sällan eftersom de tillbringar nästan hela sitt liv under jorden. Populationen av brittiska mullvadar före häckningssäsongen beräknas vara cirka 31 000 000.

Hanmullvadar kallas 'galtar' och mullvadshonor kallas 'suggor'. En grupp mullvadar kallas för 'arbete'.

British Moles – Beskrivning

 Mol



Mullvaden är cirka 14 centimeter långa och har en svans på 2,8 centimeter. Mullvadar är byggda mycket anpassade för deras underjordiska grävliv. En mullvad kan gräva sig igenom fantastiska 14 meter jord på bara en timme.

Mullvadar har en cylindrisk kropp, mycket starka axlar och breda, spadliknande framben med klor. Dess rosa nos är hårlös och extremt känslig.

En mullvadskropp är täckt av en mjuk, tjock, silversvart päls, som döljer de små ögonen. I vissa fall är mullvadsögon ganska täckta med päls och hud. Detta ögontillstånd beror troligen på en gradvis minskning från obruk, kanske också med hjälp av naturligt urval. Mullvad har inga yttre öron och har mycket dålig syn, men de har istället utmärkta lukt- och känselsinne.

Mullvads livsmiljöer

Brittiska mullvadar föredragna livsmiljöer är skogsklädda kuperade distrikt i norra och västra England, Wales och Skottland. En sfärisk boll som ligger i hålan i mitten av deras territorium är kantad med torrt gräs och löv som samlats upp från ytan.

Mullvadsdiet

Brittiska mullvadsdjur är köttätare som matar nästan uteslutande små ryggradslösa djur som lever under jorden som daggmaskar och larver av skalbaggar och flugor.

En mullvad kan också ibland fånga små möss vid ingången till sin håla. Eftersom deras saliv innehåller ett toxin som kan förlama daggmaskar, kan mullvadar lagra sitt fortfarande levande byte för senare konsumtion. De konstruerar speciella underjordiska 'skafferi' för just detta ändamål. Forskare har upptäckt sådana skafferi med över tusen daggmaskar i. Innan du äter daggmaskar drar mullvadarna dem mellan sina sammanpressade tassar för att tvinga ut den uppsamlade jorden och smutsen ur maskens tarm.

Mullvads beteende

Brittiska mullvadar sover, föder och häckar i sina tunnlar. Mullvadar dyker då och då upp ovan jord på toppen av en av deras karakteristiska mullvadshögar, och även då avslöjas vanligtvis bara huvudet och den rosa köttiga nosen.

 Mole Hill

Mullvadar har en väl utvecklad känsla för orientering och behåller en mental plan för sin komplexa layout av underjordiska tunnlar.

Den enhetliga strukturen på pälsen gör att den kan ligga åt alla håll, vilket gör det lättare för djuret att backa snabbt i tunnlarna.

När jorden är ytlig eller utsatt för översvämningar kan stora mullvadskullar som kallas 'fästningar' bildas. Dessa fästningar kan mäta upp till en meter i höjd och innehålla en bokammare och flera radiella tunnlar.

Mullvadssvansen bärs upprätt och hårstråna på spetsen ger mullvaden information om sin omgivning genom att borsta mot tunneltaket. Mullvadar gräver i gräsmattor, reser mullvadshögar och dödar gräsmattan, för vilket de ibland anses vara skadedjur. De kan undergräva växtrötter, indirekt orsaka skada eller dödsfall. Tvärtemot vad många tror äter mullvadar inte växtrötter.

Mullvadsreproduktion

Mullvadshonor föder en kull per år innehållande 2 – 7 ungar. Dräktighetstiden är 4 veckor. Ungarna lämnar mamman när de är ca 5 veckor gamla. Den genomsnittliga livslängden för en mullvad är 2,5 år.

Mullvads bevarandestatus

Det finns inga bevarandeåtgärder riktade mot denna art.

Kolla in mer djur som börjar med bokstaven B